Osteguna: “txitxi-burruntzi” eguna.

Estándar

Euskal Herriko ohitura zaharra dugu “Txitxiburduntzi” egunekoa. Hainbat tokitan “Garizuma” aurretiko igandean ospatzen zen. Herriko jendea, koadrilotan, mendira joaten zen, sua prestatu, makilatxo baten (burruntzia) txerrikiak (txorizoa, txistorra,…) sustaturik sutan erre egiten zen.

Txerri hilketarekin lotutako ohitura hori gure herrietan bizirik dago gaur egun ere. Gure eskolan, ohitura zaharrari eutsiz, datorren ostegunean ospatuko dugu Txitxiburduntzi eguna. Ospakizun horrek izen ezberdinak ditu: Txitxiburduntzi , Kanporamartxo , Sasimartxo , Basokoipetsu , Kanpamartxo , Txitxiburruntzi , Sasikoipetsu , Basatoste , Basaratoste , Basaratuste ,Sarteneko,…

txitiburduntzi

Día de Txitxiburduntzi es una antigua tradición del Pais Vasco. Esta celebración se llevaba a cabo en numerosos pueblos antes de la Cuaresma, el domingo anterior al domingo de Carnaval. Este día se iba al monte, se preparaba una hoguera, y allí se asaban al fuego carne (“txitxi”), chorizo, chistorra y otros productos de la matanza, ensartados en un palo (“burduntzi” o “burruntzi”). En la actualidad, y aunque ya no se realice la matanza, esta tradición se mantiene viva en diferentes pueblos de nuestro entorno. En nuestra escuela celebraremos el “Txitxiburduntzi eguna” el próximo jueves.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s